Souběžně začala v dalším sále výstava Štědrej večer nastal, kde muzeum představuje Vánoce na venkově i v městském prostředí. Součástí této výstavy budou výtvarné dílny, divadlo, koncert i koledování a vzdělávací programy pro školy.

"V lidovém prostředí jsme se zaměřili především na konec 19. století, v měšťanském jsme šli ještě hloub do historie, do první poloviny 19. století, do období biedermaieru," řekla ČTK kurátorka výstavy Štědrej večer nastal Alexandra Khadka. Vánoce jsou hlavně o dětech, o vánočních dárcích, zdobení stromků a vystavování betlémů, to všechno lidé na výstavě najdou.

Mezi nositeli tradic lidové kultury se budou moci dívat pod ruce Ludmily Dominové, která mistrně ovládá výšivky rybími šupinami, nebo třeba Jiřímu Drhovskému, který vyřezává lidové hračky a betlémy. Ze Strmilova přijede tkadlec Zdeněk Kubák, z Tuště Milan Macho, který ovládá pletení košů a nůší z loubku a proutí, Miroslav Stecher z Českých Budějovic předvede výrobu fanfrnochu, tedy lidového hudebního nástroje. K vidění bude i podmalba na sklo od Jiřího Honnisse. Celkem bude lidové techniky předvádět 11 oceněních řemeslníků, a to v úterý 9. a v pátek 12. prosince.