Hope je světovou kritikou považován za brilantního hráče a inteligentního propagátora hudby. "Považuji jej za jednu z nejvýraznějších osobností klasické hudby dneška," uvedl ředitel festivalu Marek Vrabec.

Na návštěvníky koncertu v dubnu mimo jiné čeká ceněný projekt Maxe Richtera Vivaldi Recomposed. Hope ho premiérově uvedl v roce 2012 a vzápětí pro kompozici nadchl pražské Rudolfinum na Strunách podzimu. Album Vivaldi Recomposed dosáhlo na první příčku prodejního žebříčku ve 22 zemích. Hope za něj též získal cenu Echo Klassik v kategorii Klasika bez hranic.

Výtěžek z vystoupení bude stejně jako v předchozích letech využit k financování nadcházejícího ročníku festivalu Struny podzimu. Mezinárodní hudební festival založil tradici jarního donátorského galavečera před pěti lety. Na pódiu se vystřídali například Bobby McFerrin, Dee Dee Bridgewaterová, Dianne Reevesová či Gregory Porter. Podle pořadatelů je cílem akce dosáhnout deseti procent příjmu rozpočtu hlavního programu. Honoráře vystupujících na Strunách podzimu, které patří k největší položce rozpočtu, jsou podle smluv interní záležitostí.

Hope se narodil v Jihoafrické republice, vyrůstal v Anglii a nyní žije ve Vídni. Hraje na housle zvané ex-Lipiński z dílny Guarneri del Gesů z roku 1742.