Divadlo vzniklo původně jako domácí loutkové divadlo bratra Josefa Horneka. "Sté výročí je pro nás velmi zavazující. Jsme maximálně v první desítce nejstarších loutkových divadel v republice. Hrajeme přitom nepřetržitě, od roku 1915 byla pauza pouze za druhé světové války a během ničivých povodní v roce 1997," řekla ČTK principálka divadla Marie Veřmiřovská.

Nyní přes sezonu, která trvá od listopadu do konce března, amatérský soubor odehraje čtyři desítky představení, jež navštíví až 5000 diváků ročně. V nadcházející sezoně mají v plánu loutkaři uvést také pohádku Kašpárkův první krok do života či hru O pyšné base. "Zachovat amatérskou scénu ve 20 až 30 lidech celých sto let je neuvěřitelné. V Přerově byl o divadlo zájem vždycky, naše představení už navštívily tři zdejší generace," podotkla principálka.

Sté výročí založení se chystá divadlo připomenout v příštím roce během květnové celostátní přehlídky sokolských loutkových divadel. V plánu je i výstava fotografií či plakátů v galerii na zámku. Chystá se také expozice v Muzeu Komenského. "Výstavu máme ve výstavním plánu, měla by se uskutečnit na jaře. Bude to pěkná výstava pro rodiny s dětmi i pro milovníky loutek," řekl dnes ČTK ředitel Muzea Komenského Radim Himmler. V plánu je i výtvarná soutěž pro děti, jejichž práce budou poté vystaveny v přerovském kině.

V Přerově má loutkářství dlouhou tradici, divadlo vzniklo v roce 1915 jako jedna z prvních loutkových scén na Moravě. Od roku 1936 působí na scéně v sokolovně u Bečvy. Jeho působení od té doby přerušily jen dvě události - druhá světová válka a ničivé povodně v roce 1997, kdy se celé jeviště i hlediště ocitlo zcela pod vodou. Provoz Loutkového divadla Sokola Přerov - Přerovského Kašpárka byl poté obnoven až v roce 2000.