"Ándrgraund je facebookový bestseller z klávesnice zakladatele divadelního žánru nazvaného autentická fikce. Postavy ve hře jsou smyšlené a jejich eventuální podobnost s některými osobami je jenom a pouze náhodná," uvedla Belanová.

Autor seriálu, který chce zatím zůstat v anonymitě, ČTK řekl, že k napsání ho přiměly události kolem bývalého Činoherního divadla. Na začátku roku se nedohodlo s městem na financování. Soubor pak přešel právě do spolku Činoherák Ústí. "To, co bývalí radní a zastupitelé předváděli, bylo tak absurdní drama, že by se za ně nemusel stydět ani Václav Havel. V takovém ovzduší, které ve městě zavládlo, musel každý člověk, kterému není osud Ústí lhostejný, skončit buď s hlubokými depresemi na lůžku, anebo si ze všeho začít dělat legraci. Já volil druhou možnost," řekl ČTK autor Ándrgraundu.

Seriál mapuje dění od poloviny letošního března až ke komunálním volbám, Zaměřen je především na dění kolem činoherní kultury, včetně vzniku nového Činoherního studia, které založilo město. "Pouze jsem si vždy vypůjčil konkrétní události či politická rozhodnutí bývalých ústeckých konšelů a tuto událost jsem vsunul do města Á a nahlas jsem dumal nad tím, jak by asi ve městě Á takové situace řešili," doplnil autor seriálu. Z anonymity chce vystoupit až po skončení představení.

Podle Belanové uvede spolek čtení jen jednou, 29. prosince v budově kina Hraničář. Spolek Čihoherák Ústí našel v Hraničáři dočasnou domovskou scénu. Na letošní sezonu připravuje sedm premiér. Spolek zatím žije z finančních darů. Podle nového vedení města by se soubor v budoucnu měl vrátit do budovy na ústeckém Střekově.