"Serge Baudo je dlouhodobě spjat s naší kulturou, pro mnohé z nás je autoritou pro interpretaci francouzského impresionismu a francouzské hudby vůbec. Přispěl k rozšíření znalostí českých orchestrů i publika o významnou evropskou hudební kulturu jak v koncertní, tak nahrávací praxi. Je rovněž znalcem a propagátorem české hudby. Ceníme si jeho osobního vztahu k českému prostředí, který dává najevo i tímto koncertem, jímž uzavírá svou zahraniční kariéru," zdůvodnila udělení ceny Česká hudební rada.

Je nevládní hudební organizací, českou sekcí Mezinárodní hudební rady při UNESCO. Jejími členy jsou významná sdružení orchestrů, festivalů, umělců, pedagogů, média i samostatná pracoviště. Současným presidentem organizace je ředitel mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj Jaromír Javůrek.

Ceny ČHR jsou udělovány výjimečným osobnostem nebo organizacím v celém hudebním spektru za dlouhodobou činnost a propagaci české hudební kultury. Od roku 1994 je převzali například dirigenti Sir Charles Mackerras, Zdeněk Košler, Jiří Kout, Zdeněk Mácal, z interpretů například Ivan Moravec, Due Boemi di Praga, ale také třeba Spirituál kvintet nebo Iva Bittová.

Ceny jsou doprovázeny dílem některého českého výtvarníka - tentokrát je to grafika Karla Demela.