"Znal jsem tu vilu. Mnohokrát jsem tu natáčel dokumenty nebo hrané věci. Obdivoval jsem rodinu, že udrželi některé věci v původním stavu," řekl při zahájení výstavy herec a režisér Ondřej Kepka. Podílel se i na půlhodinovém dokumentárním filmu, který o vile nově vznikl. Budovu vlastnili příbuzní Čapkovy manželky Olgy Scheinpflugové, městské části ji prodal její prasynovec.

Původně měla být vila veřejnosti otevřena už letos na podzim. Zpřístupnění ale odsunul průzkum Národního památkového ústavu, který připravuje dobové předměty na prohlášení kulturními památkami.

Výstava podle jednoho z jejích autorů Petra Koudelky není výčtem Čapkova díla ani popisem jeho života, označil ji za "zážitkovou". "Když jsem poprvé přišel do vily, posadil se za stůl, vzal do ruky pero, kterým Čapek psal, měl jsem pocit mrazení a adrenalinového zážitku," popsal Koudelka.

Expozice ve čtyřech místnostech představuje vilu jako takovou, pak osobnost Karla Čapka a jeho pracovnu, zahradu vily a takzvané pátečníky, intelektuální elitu 20. a 30. let, která se u Čapků pravidelně scházela včetně například prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka.

Bratři Čapkové si dům na Vinohradech nechali postavit v letech 1923 - 1924 podle návrhu architekta Ladislava Machoně. Po jejich smrti zdědili dům příbuzní. Praha 10 památku koupila po dlouhých jednáních loni na podzim, 75 let od smrti Karla Čapka.