Akce z cyklu objevných výprav Po stopách Antonína Dvořáka se bude tentokrát konat ve zlonickém kostele Nanebevzetí Panny Marie, kde zazní v autentickém prostředí Dvořákova první symfonie Zlonické zvony. "Chceme oživit Dvořákovu hudbu v místech a autentickém prostředí, které jsou se jménem našeho nejslavnějšího skladatele neodmyslitelně spojené a kde dodnes přetrvávají nesmazatelné stopy jeho mimořádné umělecké dráhy, kterým toho tolik dlužíme,“ říká ředitel festivalu Marek Vrabec. Pro zájemce z Prahy bude do Zlonic vypraven festivalový autobus.

Zlonické zvony byly prvním skladatelovým pokusem o symfonický žánr, přesto skladbu zvládl dokončit během necelých šesti týdnů. Na její uvedení si ovšem museli posluchači počkat několik desetiletí. "Málokdo ví, že Zlonické zvony byly dlouhá léta považovány za ztracené a objevily se až 19 let po autorově smrti," popsal historii symfonie Vrabec. Znovuobjevené dílo se dočkalo světové premiéry 71 let po svém vzniku 4. října 1936 v Brně v interpretaci orchestru tehdejšího Státního divadla pod taktovkou Milana Sachse.

Na sedmý ročník festivalu Dvořákova Praha, který se uskuteční od 8. do 22. září, zavítají například Izraelská filharmonie v čele se Zubinem Mehtou, Velký symfonický orchestr P. I. Čajkovského nebo elitní výběr členů Vídeňské a Berlínské filharmonie, Komorní orchestr Vídeň - Berlín. Sólistům vévodí klavírista Krystian Zimerman, podle mnohých nejvýznamnější klavírista současnosti, který v Praze nevystoupil dlouhých 33 let, či houslový virtuóz Vadim Repin.

Více informací o festivalu Dvořákova Praha lze nalézt na www.dvorakovapraha.cz.

sbe ktp