"S Wimem Wendersem oceňujeme jednoho z nejrenomovanějších současných autorských filmařů. Jeho filmové, fotografické i spisovatelské dílo, které překračuje hranice žánrů, vytvořilo naše filmové povědomí a dodnes inspiruje mnoho filmařů," uvedl ředitel Berlinale Dieter Kosslick.

"Wenders patřil v 70. letech mezi novou generaci filmařů, která vytvořila nové estetické formy pro německou kinematografii, jež v té době trpěla uměleckou vyprázdněností komerčních snímků," poznamenal dále Kosslick.

Wenders debutoval v roce 1970 snímkem Léto ve městě a na mezinárodní scéně prorazil v roce 1973 filmem Alice ve městech. Na Berlinale získal Wenders Stříbrného medvěda v roce 2000 za svůj film Million Dollar Hotel.

Patrně nejznámějším Wendersovým filmem je Nebe nad Berlínem z roku 1987, za který dostal na festivalu v Cannes cenu za nejlepší režii. Tento snímek také uvede Berlinale příští rok 12. února.

Filmový festival Berlinale se příští rok bude konat už po 65. Slavnostní zahájení se bude konat 5. února, festival potrvá do 10. února.