Socha je podle památkářů kvalitní ukázkou dobové kamenosochařské práce. Odborníci oceňují hlavně autorovo pojetí vyčerpaného těla Ježíše Krista - vystupující žebra, skleslé tělo a skloněná hlava.

Nyní je socha uložena na soukromém pozemku v okrajové části obce. "Jakmile se nám podaří vyřešit financování, dáme ji opravit," uvedl Zoser. Obnova díla bude stát přibližně 100.000 korun. Potom bude obec řešit její umístění. "Možností je několik, například postavit ji před bývalou školu, nebo Odpočívajícího Krista vrátit na křížovou cestu ke kapli Povýšení svatého Kříže, kde kdysi stávala," řekl starosta.

Křížová cesta mířící z Jiřetína pod Jedlovou na Křížovou horu je s 11 zastaveními v podobě kapliček jednou z nejzachovalejších podobných památek v Česku.

Obec má s restaurováním památkově chráněných plastik zkušenosti. Před časem získala od soukromé dárkyně ze středočeských Popoviček sochu svatého Jana Nepomuckého. Už je opravena a stojí na náměstí před farou, která je také kulturní památkou. "O přestěhování sochy k nám jsme museli žádat opakovaně, památkáři nám vyhověli až po třech odvoláních," dodal Zoser.