Člen komunistické strany Artur Hrbáč, bývalý účetní z Opavy-Kateřinek, se stal předsedou Revolučního národního výboru v Opavě v dubnu 1945. "Toto jméno jsme si vytypovali sami. Později nás na stejnou stopu přivedl jeden z občanů. Určitá podoba tam je. Existuje velká pravděpodobnost, že jde o tohoto člověka. Potřebujeme se ale ještě ujistit," řekl Elis. Hledal i v archivech města, zda nenajde dobovou fotografii tohoto poválečného politika. "Nějaké existují, ale nejsou v ideální kvalitě či úhlu," uvedl.

Radnice získala od lidí čtyři stopy. Tři se postupně ukázaly jako špatné. Obraz se před několika týdny našel ve sbírkovém fondu města. V něm je několik desítek uměleckých děl. O tomto obraze významného místního malíře Valentina Držkovice ale dlouho nikdo nevěděl. Pracovníci magistrátu netušili, kdo je na obraze ani jak se do sbírky města dostall.

Držkovic se v roce 1888 narodil v obci Velká Polom na Opavsku a v roce 1969 zemřel v Opavě. Často se ve své tvorbě věnoval portrétní malbě. Důraz kladl na psychologii postav. Modelem mu byli dělníci, tuláci, služky, ale také členové rodiny a přátelé. V roce 1929 namaloval obraz Haldy se silným sociálním akcentem, který byl příznivě přijat i pařížskou kritikou.

Podle Elise Opava vlastní desítky obrazů. Sbírka se vytváří několik desetiletí a díla většinou město dostalo darem od autorů či jiných institucí. Mnohé jsou velmi vzácné a cenné. "Ve sbírce máme například tisky Maxe Švabinského," uvedl Elis. Mezi nejcennější díla pak patří obraz akademického malíře a krajináře Bohumíra Dvorského, který má hodnotu kolem 300.000 korun.

Ještě o 200.000 korun dražší pak je podle Elise největší skvost ve sbírce města, který nyní zdobí primátorovu pracovnu. Je to velkoplošné dílo Antonína Čermáka z 19. století. Na plátně zachytil okamžik z roku 1848, kdy Ferdinand Dobrotivý předává vládu mladému synovci Františku Josefovi.