Šestidenní přehlídka nabídne přes 350 filmů, některé ve světové premiéře, přijede přes 500 hostů. Kvůli velkému zájmu o akreditace a malé kapacitě sálů budou soutěžní filmy třikrát reprízovány. Celkové náklady festivalu přesáhly deset milionů korun. Ministerstvo kultury zvýšilo dotaci po sjednocení Anifilmu s AniFestem o milion.

Nejaktuálnější trendy uvidí diváci ve filmech z mezinárodních soutěží, které se letos vedle soutěží celovečerních a krátkých filmů rozrostly i o mezinárodní soutěž filmů studentských.

Režisér Chaj-jang Wang představí v Třeboni nezávislou čínskou tvorbu. Diváci se mohou těšit i na půlnoční filmová překvapení, evropské filmy nominované na cenu Cartoon d'Or nebo přehlídku loňských nejúspěšnějších celovečerních filmů. Ulice Třeboně ožijí projekcemi na náměstí a program Animace ve veřejném prostoru vdechne život i dalším místům.

Nedílnou součástí festivalu je také speciální program zahrnující četné přednášky, rozhovory s tvůrci, panelové diskuse a workshopy, jak pro laickou, tak odbornou veřejnost. V doprovodném programu pak mohou návštěvníci vybírat z nejrůznějších výstav, koncertů a představení pro děti.

Výstavy budou čtyři. Retrospektivní expozice finské loutkové tvorby na zámku Jak se loutkový film dostal do Finska? připomene, že finský animovaný film letos slaví sté výročí. Výstava ukáže originální historické loutky z filmů legendární finské režisérky Mony Leové a představí současné finské loutkové filmy a jejich autory.

Od letošního roku má Česko jen jednu přehlídku animovaného filmu, a to Anifilm, který se spojil s AniFestem. Tradici animace v Třeboni zahájil v roce 2002 AniFest. V zimě 2010 se však nečekaně odstěhoval do Teplic, proto producent Tomáš Rychetský a jeho kolegové tehdy během pár měsíců připravili první Anifilm. Za čtyři roky získal renomé a loni ho ve sporu s AniFestem podpořila Asociace animovaného filmu (ASAF). AniFest skončil v insolvenci.