Sotva organizátoři dovezli na náměstí první várku knih, které lidé v březnu donesli do literární kavárny Měsíc ve dne, hned se mezi krabice a pultíky vrhli nadšení čtenáři. Byli mezi nimi hlavně studenti a učitelé. "Mám ráda staré knihy. Některé nejdou ani sehnat, protože už je nakladatelství nevydávají," řekla ČTK studentka Jihočeské univerzity a sběratelka knih Barbora Michalová. Nejraději čte historické romány, čas si na ně vždycky najde. "Málo spím a hodně čtu," dodala s tím, že jí tatínek bude muset udělat další knihovnu.

Nápad s bezplatnou knižní burzou se líbí i pětatřicetiletému pedagogovi Alexandrovi. Když někdo řekne, že nemá čas na čtení, považuje to za výmluvu. "Mám bezinternetovou domácnost, co potřebuji, najdu v encyklopediích. Díky tomu, že nepoužívám internet, tam mám snad i čas na knihy," konstatoval. I ostatní návštěvníci plenérové knihovny si libovali, že mezi tisícovkami knih našli zajímavé kousky. Burza by se podle nich měla pravidelně opakovat.

U zrodu festivalu Literatura žije! stálo pět lidí, teď se tým rozrostl na desítky dobrovolníků, kterým není literatura lhostejná. Projekt nezískal podporu českobudějovického magistrátu, přivítaly ho ale stovky obyvatel. "Naším cílem bylo, abychom z Budějovic udělali na tři dny živou literární metropoli. Myslíme si, že literatura dnes není jenom kniha, ale má mnoho forem, všechny ty formy chceme ukázat," řekla ČTK hlavní organizátorka Eliška Štěpánová.

S účastníky otevřeného festivalu se lidé setkají na několika místech. Na náměstí v centru se mohou zapojit i do psaní Příběhu města anebo zavítat do některé ze tří zážitkových budek. Na Lannově třídě dnes začali studenti kreslit největší komiks ve městě. V literární kavárně, kde je výstava Nechtěné slovo, si lidé zkoušejí číst potmě s nevidomými. V Solné bráně si zase čtou Záchodovou poezii.

Ve čtvrtek 24. dubna, kdy je Mezinárodní den proti rasismu, budou odpoledne číst v parčíku před koncertní síní cizinci v rodném jazyce, v parku Na sadech budou bezdomovci u kruhové kašny hrát divadlo. V pátek bude čtení v kostele a v literární kavárně. Aktivity, které jsou součástí festivalu, zájemci najdou na www.literaturazije.cz.