"Cílem je obohatit virtuální sbírku o digitalizované předměty - transparenty, legitimace, fotografie, hračky, obaly od dobových potravin nebo domácí spotřebič," řekla dnes ČTK Petra Belaňová z oddělení vnějších vztahů NM. Přispět do sbírky je možné prostřednictvím webové aplikace na portálu www.esbirky.cz nebo v průběhu listopadových sběrových dnů v jednotlivých muzeích.

Akce je součástí celoevropského projektu dokumentace událostí roku 1989 pod záštitou evropské platformy pro digitalizované kulturní dědictví Europeana. Získaná data a informace se příští rok stanou součástí výstavy k 25. výročí sametové revoluce, která prostřednictvím vzpomínek, fotografií a předmětů zmapuje společenský, politický i soukromý život a sestaví obraz doby let 1986-1992.

Vytvořená sbírka se v budoucnu stane součástí výstav, expozic a výukových programů. Všechna data, získaná v průběhu akce, budou přístupná online. "Samizdaty, ale i fotografie z dovolené v Jugoslávii pomohou zachovat obraz života kolem roku 1989. Nejen pamětníci doby nedávno minulé mohou přispět širokým množstvím digitalizovaných artefaktů - písemnostmi i předměty. Muzea tak uvítají například předměty spojené s exilem nebo rozdělením ČSFR, dobový tisk a reklamní letáky, pohledy, jízdenky na městskou hromadnou dopravu či lístky na koncerty," dodala Belaňová.

Zájemci mohou od konce října do prosince 2013 zaslat fotografie předmětu, zapsané vzpomínky nebo naskenované dokumenty ve formátu jpg prostřednictvím aplikace www.esbirky.cz. Při nahrávání dat je potřebné vyplnit několik políček s kontaktními údaji a souhlas se zveřejněním fotografie či dokumentu na internetu. Druhou možností je zúčastnit se sbírkového dne dle harmonogramu a přinést do muzea předmět k digitalizaci nebo zajímavý příběh k zaznamenání. Přinesené předměty mohou jejich majitelé v muzeu zanechat a rozšířit tak hmotné sbírky. V Praze se sbírkový den uskuteční 17. listopadu v Nové budově NM. Podobné sbírkové dny proběhly v Polsku, pobaltských státech, Rumunsku a jsou připravovány v Německu a Maďarsku.