Prokop podle státního zástupce Romana Kafky vraždil kvůli zisku. Podle něj si odnesl peníze, cigarety a doutníky, alkohol i mobilní telefony. Provozovateli restaurace vznikla škoda více než 28.000 korun. Podle Kafky byla vražda navíc spáchána zvlášť surovým a trýznivým způsobem. Vrah číšníka zabil 14 bodnými ranami do horní poloviny těla, hlavy a krku.

U soudu dnes vypovídala také nevlastní sestra obžalovaného, která potvrdila čtvrteční výpověď bývalé Prokopovy přítelkyně. Ta uvedla, že jej nad ránem viděla v jejich bytě, na bundě prý měl krev a byl podrážděný. Podle ní se poté jednou prořekl, když tvrdil, že "ho nechtěl zabít". Pro případ klíčové svědectví až po letech žena vysvětlila tím, že se Prokopa, s nímž má dceru, dříve bála.

Sestra obžalovaného dnes popsala, jak po absolvování detektoru lži volala bývalé Prokopově přítelkyni, kterou stejná záležitost čekala následující den. Při tom se jí žena přiznala, že se tam bojí jít a že celou dobu Prokopa kryla.

"Dnešní svědectví pouze potvrdilo zejména ty dva včerejší (čtvrteční, pozn. red.) podstatné výslechy svědků, potvrdily věrohodnost výpovědi bývalé družky pana obžalovaného a jenom dotvrdily důkazní situaci, která je poměrně příznivá," řekl dnes ČTK Kafka.

Mrtvého mladíka tehdy našla za barem žena, která přišla do hospody U Jelínka uklízet. Pachatele se tehdy kriminalistům najít nepodařilo, neměli dostatek důkazů k zahájení trestního stíhání. Prokop byl přitom už před lety mezi podezřelými. Policie ho začala stíhat díky novým poznatkům. Muž byl v restauraci jako host a zdržel se v ní do pozdních hodin.

Podle psycholožky je obžalovaný psychopatický, jeho osobnost je silně disociální s agresivním potenciálem a rysy emocionální nezdrženlivosti. Možnost resocializace je u něj minimální až nulová. V minulosti byl desetkrát trestán za majetkovou i násilnou trestnou činnost. Prokop u soudu uvedl, že obžaloba není pravdivá. Číšníka prý znal, tykali si, půjčovali si cédéčka a počítačové hry. Muž je nyní ve vazbě.

U soudu dnes zazněly také podrobnosti ze soudní pitvy, podle které byla zranění tak závažná, že mladík po nich mohl žít maximálně několik minut. Hlavní líčení bude pokračovat 17. dubna, soud možná ještě vyslechne další svědky.