Jeho oběť, třiadvacetiletá studentka fyzioterapie, podlehla hrůzným zraněním dva týdny poté, co byla napadena šesticí mužů, když jela sed svým přítelem domů z kina. Čin tehdy otřásl indickou společností, vyvolal celonárodní protesty a diskusi o zacházení s ženami v Indii.

Mezi pachateli byl i Mukeš Singh, který tvrdí, že on během incidentu z 16. prosince 2012 v autobusu vůz řídil a zločinu se nezúčastnil.

Smrt mladé ženy označil za "nehodu" způsobenou tím, že byla v noci venku. "Slušná holka se nebude toulat v devět hodin v noci," tvrdil. "Dívka má zdaleka větší zodpovědnost za své znásilnění než chlapec," dodal.

O oběti řekl, že se měla během znásilňování držet v klidu a byla by pak vyhozena z vozu, zatímco by pachatelé zmlátili jen jejího přítele. To, že je on s ostatními pachateli odsouzen k smrti, zhoršuje podle něho naději na přežití příštích obětí sexuálního násilí, protože útočníci pro jistotu budou rovnou své oběti zabíjet, aby nemohly případně svědčit. Doposud prý bylo běžnější nechat znásilněnou jít s vědomím, že se kvůli "ostudě" o tom stejně raději nebude zmiňovat.

Podle něj si chlapci a děvčata nejsou rovni. "Práce v domácnosti a úklid je určen pro dívky, ne potulovat se po diskotékách a barech v noci a dělat špatné věci, nosit špatné oblečení," pokračoval s tím, že jen "zhruba 20 procent dívek je dobrých". Sám by prý polil benzínem a zapálil svou sestru nebo dceru, která by "pozbyla cti" tím, že by byla viděna s cizím mužem.

Podle Singha nemá v Indii místo "přátelství muže a ženy". Indická kultura je prý nejlepší proto, že v ní není místo pro ženy.

Svědectví odsouzeného je součástí širšího dokumentu televize BBC, která jej odvysílá v neděli.

Soudní proces s šesti pachateli trval sedm měsíců a kvůli povaze zločinu se často odehrával za zavřenými dveřmi. Zdramatizovala jej i smrt jednoho z obviněných, který byl nalezen oběšený ve své cele, kde údajně spáchal sebevraždu. Šlo o Singhova bratra Ráma.

V srpnu 2013 soud v Dillí uložil tři roky vězení dalšímu pachateli znásilnění, kterému bylo v době spáchání zločinu pouze 17 let. Čtyři zbývající pachatelé hrůzného činu, Mukeš Singh, Vinaj Šarma, Paván Gupta a Akšaj Thákur, byli v září 2013 odsouzeni k trestu smrti. Na základě indických zákonů měli být muži popraveni oběšením. Právní systém jim však umožnil odvolat se k nejvyššímu soudu, který výkon rozsudku odložil, a požádat i o milost prezidenta.