Trest smrti se v USA pořád těší silné podpoře veřejnosti, vyvstaly však pochybnosti o metodě poprav, zejména těch prováděných vpravením smrtící látky do těla odsouzeného. Smrtící injekce se využívají ve 32 státech USA.

V Ohiu vyvolala kritiku loňská lednová poprava vraha Dennise McGuirea, který při ní nezvykle dlouze umíral - agónie trvala 26 minut, což bylo nejdéle od znovuzavedení poprav v tomto státě v roce 1999. Vězeň navíc vzhledem ke zřejmým fyzickým projevům bolesti při popravě nejspíš velmi trpěl. V Oklahomě poté vzbudila rozruch poprava Claytona Locketta, který po injekci trpěl křečemi, zatínal zuby a až po 40 minutách od zahájení popravy zemřel na infarkt. Na konci července byl vězeň z Arizony prohlášen za mrtvého až hodinu a 57 minut od chvíle, co poprava začala.

Kvůli tomu se začalo více mluvit o složení smrtících injekcí, které prý v některých případech není dost účinné. Obhájci mnoha odsouzenců loni u soudů konkrétně vystupovali třeba proti léku midazolam, který se používá jako uspávací prostředek a který podle nich neúčinkuje dostatečně.

Ohio letos poprvé od roku 1999 neprovede ani jedinou popravu, všechny odsouzence na smrt, kterých je nyní šest, čeká vykonání trestu nejdříve v roce 2016. Jiné státy, jež využívají injekce, ale s popravami pokračují. Letos už trest smrti vykonali například ve státech Oklahoma, Texas či Florida.