Právní zástupce společnosti Imex Group, která muže zaměstnávala, Radek Ondruš ČTK řekl, že firma rodiny zemřelých odškodní v souladu se zákonnými předpisy. Případné další odškodnění bude záležet na výsledcích vyšetřování. "Zatím nemáme prokázáno, v jaké souvislosti zemřeli. Nevíme, kde se v době výbuchu nacházeli," řekl. Kdyby se zjistilo, že neštěstí způsobili zaměstnanci svou nedbalostí, bude podle Ondruše výše odškodnění jiná, než kdyby se například ukázalo, že byli oběťmi trestného činu.

Krátce po výbuchu hovořily odhady o škodách v řádu desítek milionů korun. Dnes ředitel Tkadleček uvedl, že následné náklady na odstranění následků exploze, vyčištění areálu a převoz zbylé munice dosáhnou stovek milionů korun.

Ve Vrběticích o půlnoci v noci ze středy na čtvrtek vypršela sedmidenní lhůta bez neřízeného výbuchu. Pyrotechnici ji stanovili k tomu, aby mohli prostor prohlásit za bezpečný a povolit odvoz munice uskladněné v dalších budovách. Nyní začali čistit jejich okolí i prostor kolem přístupových cest. Celkem se musí podle ředitele Pyrotechnické služby Policie ČR Michala Dlouhého vyčistit 12 hektarů plochy. "Jsou to nejen komunikace, ale i zatravněné plochy, je to práce velmi obtížná a nebezpečná. Včera jsme museli ve dvou případech ničit nalezenou munici na místě," uvedl Dlouhý. Počet pyrotechniků na místě se od čtvrtka zvýšil ze tří na sedm. Víc jich podle Dlouhého být nemůže, týmy, které pracují nezávisle na sobě, by se mohly vzájemně ohrožovat.

Pyrotechnici by rádi prostor vyčistili do konce listopadu, pokud jim práci neztíží například sněžení. Poté vstoupí do skladů a budou kontrolovat stav munice, zda je neporušená a schopná převozu, či je poškozená a bude se likvidovat na místě nebo v jiném prostoru. Podle Dlouhého nelze odhadnout, jak dlouho kontrola munice a skladů potrvá. Teprve po ní však do skladů budou moci vstoupit zástupci firem a bude se moci začít řešit odvoz munice.

Ministerstvo vnitra odhaduje své náklady na práce prováděné po explozi ve Vrběticích na 42 milionů korun, část těchto peněz bude chtít z letošní rezervy státního rozpočtu, uvedla dnes Česká televize. Ministr Milan Chovanec (ČSSD) chce podle ČT vládu brzo pořádat o 15 milionů korun.

Firmy, které mají v areálu pronajaté sklady, by měly samy při dodržení bezpečnostních norem munici odvézt, něco si odvezou zákazníci, kteří od firem munici koupili. Zbytek je připraven zajistit stát, munice by se měla převézt do Květné na Svitavsku, kam se vejde asi 2800 tun. Počítá se hlavně s využitím automobilů, pokud by se zhoršily podmínky kvůli zimě, v záloze je přeprava po železnici.

Po odvozu veškeré uskladněné munice se začne ohledávat místo výbuchu. "Musíme počítat s tím, že epicentrum je značně kontaminováno municí v různých formách, ať už prošla tlakovou vlnou, nárazy, tepelnými účinky," podotkl Dlouhý. Podle něj se dá očekávat, že část munice se bude muset likvidovat přímo na místě, pyrotechnici proto vybudují improvizovanou trhací jámu. I po ohledání místa zůstane areál ve Vrběticích kontaminován. "Bude vyžadovat komplexní pyrotechnickou očistu," podotkl Dlouhý. To však podle něj může trvat měsíce až roky.

Sklad ve Vrběticích, který si pronajímala ostravská společnost Imex Group, vybuchl 16. října. Ve skladu explodovaly desítky tun munice. Byly v něm uskladněny letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů. V areálu je podle pyrotechniků téměř 7000 tun munice. Dříve se mluvilo o 15.000 tunách, šlo však o celkovou hmotnost materiálu, například včetně balení.

Policisté společně s vojáky nepřetržitě střeží okruh v rozmezí 1200 metrů od ohniska výbuchu. Přibylo také psovodů. Policie varuje veřejnost před vstupem do prostoru. Stále totiž nelze vyloučit, že munice leží rozházená po okolních lesích.