"Oba obžalovaní žádali o propuštění z vazby, jejich žádosti soud zamítl. U pana Kováříka nepřijal písemný slib ani nabídku peněžité záruky, v případě pana Menšíka šlo o peněžitou záruku, kterou soud také nepřijal," uvedl soudce Ondrášek.

Menšík a Kovářík jsou společně s Radkem Březinou jediní obžalovaní, kteří zůstávají v hlavní kauze lihové mafie ve vazbě. Kromě nich je v případu obžalován také bratr Radka Březiny Tomáš Březina, Václav David, který se údajně podílel na navážení nelegálního lihu do ukrytých nádrží, skladník Rostislav Hanulík a Lubomír Kaláč, který byl blízkým spolupracovníkem Březiny a hlavním řidičem. Muži jsou obžalovaní z účasti na organizované zločinecké skupině, stát podle obžaloby na daních připravili o rekordních 6,7 miliardy korun. Dvěma z nich žalobce přiznal status spolupracujícího obviněného.

Kauzou se bude zabývat zdejší olomoucký krajský soud. Na žádost žalobce se případ zřejmě spojí s dosavadním již projednávaným případem Radka Březiny, který se se svým bratrem Tomášem a Tomášem Pantlíkem zodpovídá již od května u olomouckého soudu ze skrytých zásob nezdaněného lihu v Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí. Daňový únik byl vyčíslen na půl miliardy korun.

O spojení kauz měl senát rozhodovat dnes, nakonec to bylo odloženo. "To rozhodnutí padne v listopadu," doplnil soudce. Jednání týkající se nelegálních skladů lihu bylo zatím přerušeno. Soudce však žalobci s největší pravděpodobností vyhoví, již dříve ČTK řekl, že důvodné spojení je. V praxi to bude znamenat, že se líčení vrátí na počátek a u soudu budou muset být znovu vyslechnuty desítky svědků.