Egyptský soud letos v červnu vyměřil novinářům tresty v délce sedmi až deseti let za údajnou podporu islamistů z Muslimského bratrstva, které je nyní v zemi řazeno k teroristickým organizacím. V procesu šlo o 20 lidí, ale největší pozornost se soustředila na australského reportéra Petera Grestea, šéfa káhirské redakce Al-Džazíry, Mohameda Fadela Fahmyho, který má egyptské i kanadské občanství, a na egyptského produkčního Báhira Muhammada. Všichni tři dostali sedmiletý trest a Báhir Muhammad navíc tři roky za držení munice. Vinu všichni popřeli a proti rozsudku se odvolali. Verdikt vyvolal kritiku mezinárodního společenství.

Sísí již v červenci připustil, že rozsudek byl příliš přísný. Nyní podle egyptského listu Al-Ahrám uvedl, že nejlepším způsobem, jak se vypořádat s určitými přestupky zahraničních novinářů je jejich deportace ze země. Pokud jde o případné udělení milosti, tento krok je možné provést až po vynesení konečného verdiktu. K tomu zatím nedošlo, nyní probíhá odvolací řízení.

Fahmyho bratr dnes řekl, že odvolací řízení se třemi novináři Al-Džazíry se bude konat 1. ledna 2015. Fahmyho právník očekává, že se budou konat tak dvě stání. Kasační soud může případ vrátit trestnímu soudu nebo potvrdit původní verdikt.

Podle šéfa svazu egyptských novinářů Diy Rašvána je nyní v egyptských věznicích zadržováno i pět místních novinářů. Byli prý souzeni v případech, které nijak nesouvisely s jejich novinářskou činností. I jim by měl prezident po skončení procesů udělit milost, uvedl Dia Rašván.