Nový ředitel neplánuje žádné zásadní zemětřesení uvnitř zlínské policie. Hodlá navázat na pozitivní věci v čele s vysokou objasněností trestných činů. "Změny ale přijdou. Netajím se tím, že některé věci budeme dělat jinak," řekl Tkadleček s tím, že mezi priority nejbližších dnů patří obsazení postu náměstka pro vnější službu. Zaměřit se chce na ekonomiku a efektivní fungování policie.

"Budu zamýšlet i nad tím, proč na rozdíl od drtivé většiny republiky na územních odborech nejsou systemizované pozice zástupců vedoucích územních odborů. Zabývat se budu i tím, že Zlín má značný počet tabulek i na krajském ředitelství, které nejsou obsazeny," uvedl Tkadleček. Změnám neujdou ani nižší články. "Budu se zabývat tím, proč třeba některá malá obvodní oddělení nemají zástupce vedoucího," doplnil krajský ředitel policie.

Osmačtyřicetiletý doktor práv Tkadleček nosí uniformu bezpečnostních sborů 29 let, ve služebním poměru u policie je 25 let. V posledních 17 letech působil na různých pozicích na Bruntálsku, léta pracoval i v jižních Čechách v oblasti u hranic s Rakouskem a Německem a kratší dobu také v Praze. Absolvoval kurz na Středoevropské policejní akademii ve Vídni a studijní pobyty, praxe a stáže v sedmi zemích EU. Do Zlína se stěhovat zatím nebude.

Zlínská krajská policie byla bez ředitele po rezignaci Bedřicha Koutného od konce letošního července. Koutný odešel po více než 20 letech práce u policie. Jako důvod své rezignace uvedl mediální tlak na něj a jeho nejbližší podřízené. Spolu s ním policii opustil i náměstek Jaroslav Vaněk. On i Koutný byli ve sporu s bývalým policejním prezidentem Petrem Lessym. Dotkla se jich i dubnová kauza šéfa uherskohradišťské policie Bronislava Šabršuly.

Toho policisté našli, jak spí v nebezpečně odstaveném autě, jevil známky opilosti. Testy na alkohol však odmítl. Byl postaven mimo službu a případ šetřila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Trestní stíhání nezahájila, chyběly důkazy o opilosti, a tak věc postoupila ke kázeňskému řízení zaměstnavateli podezřelého. Koutný případ postoupil policejnímu prezidiu, Šabršula na něj totiž podal po postavení mimo službu trestní oznámení.

Vedení zlínské policie se dotýkala také další kauza Vaňka, jenž čelil podezření ze střetu zájmů. Podnikatel, od něhož policie koupila za 86 milionů Kč dvě patra budovy v centru Zlína, daroval později bývalé obchodní středisko v Brumově-Bylnici na Zlínsku místnímu hokejovému klubu, jehož je Vaněk prezidentem. GIBS spáchání trestného činu nezjistila. Střet zájmů neprokázala ani kontrola nařízená policejním prezidentem.