Za vraždu provedenou zvlášť surovým způsobem hrozilo Vorlíčkovi 15 až 20 let odnětí svobody nebo i výjimečný trest včetně doživotí. "Tento případ je natolik specifický, že o výjimečném trestu není nutné uvažovat. Vzhledem k míře brutality by sice přicházela v úvahu spíše horní hranice trestní sazby, nicméně pan obžalovaný spáchal čin pod vlivem alkoholu, přičemž ze spisu je zřejmé, že se s alkoholismem pokoušel bojovat," uvedl předseda soudního senátu Stanislav Králík.

"Nikdy jsem nechtěl nikomu ublížit. Další protialkoholní léčení podstoupím rád," konstatoval pětapadesátiletý Vorlíček ve své závěrečné řeči.

Vražda se stala v Horoušanské ulici v bytě Vorlíčkovy sestry, který muž dlouhodobě obýval a v němž často hostil své známé bezdomovce. Jednoho z nich loni v listopadu po hádce nejprve opakovaně udeřil rukou do čelisti, čímž mu mimo jiné způsobil lehké krvácení do mozku. Poté mu odřízl boltec pravého ucha, který vyhodil z okna. Následně muže bodal a řezal do hlavy, rukou a nohou.

Vorlíček si na incident pamatuje jen částečně. Podle jeho advokátky ho k útoku zřejmě vyprovokoval nevděk ze strany bezdomovce, který Vorlíčka začal urážet.

Těžce zraněného muže nechal Vorlíček ležet v předsíni, kde ho zakryl lůžkovinami. Pobodaný zemřel až po desítkách minut, a to na následky šoku vyvolaného silným krvácením. Vrah mrtvolu po několika dnech zabalil do povlečení a igelitových pytlů a na kárce, kterou užíval při sběru papíru, tělo odvezl do příkopu u silnice, kde mrtvého pohodil.

Vorlíček byl v minulosti odsouzen za několik méně závažných trestných činů, přičemž všechny spáchal pod vlivem alkoholu. Dříve přitom vedl úspěšný život, studoval vysokou školu ve Švýcarsku, v zahraničí pracoval jako manažer v hotelech i na zaoceánských lodích, domluví se několika světovými jazyky. V důsledku jeho závislosti mu podle soudních znalců klesl intelekt do pásma spodního průměru. Dvakrát byl na léčení, pokaždé ale začal znovu pít. Znalci podotkli, že kdyby v léčbě pokračoval, k vraždě by pravděpodobně vůbec nedošlo.