Šestačtyřicetiletý muž, který se stal hlasitým bojovníkem za lidská práva a rovněž kritikem britské zahraniční politiky, svá obvinění vždy popíral. Jak říkal, v Sýrii byl v rámci zkoumání případů údajného nezákonného vydávání a mučení lidí, na kterém se měly podílet britské tajné služby.

"Je mi jasné, že toto rozhodnutí vyvolá množství otázek," uvedl k propuštění Begga policejní důstojník Marcus Beale. Objevil se prý ale nový materiál, na jehož základě policie a státní zástupci došli k závěru, že neexistuje reálná šance, že by byl usvědčen. "Rád bych ujistil všechny, i pana Begga, že od začátku vyšetřování moji muži jednali v nejlepším zájmu veřejnosti i spravedlnosti," dodal Beale.

Begg byl zadržen letos v únoru spolu s dalšími třemi lidmi. Jak uvedla britská stanice BBC, na svobodu z věznice na jihu Londýna by se měl dostat ještě během dnešního dne.

Moazzam Begg se narodil v Británii muslimským rodičům a od mládí se aktivně angažoval v islámské politice. Po ročním věznění v Kábulu a téměř tříletém pobytu v americké věznici Guantánamo založil organizaci Cageprisoners, jejímž prostřednictvím bojuje za práva vězňů.