Policie muže viní z toho, že jako jednatel společnosti, která v obci na Třebíčsku vybudovala fotovoltaickou elektrárnu, sdělil Energetickému regulačnímu úřadu v listopadu 2010 nepravdivé údaje o této elektrárně. Na jejich základě pak získal licenci na výrobu elektřiny. Díky předloženým nereálným podkladům obdržel na stavbu kolaudační souhlas. Úřadu také předložil nepravdivou revizní zprávu, kterou si sám vyhotovil.

Těmito podvody získal muž podle kriminalistů neoprávněně licenci k výrobě fotovoltaické energie na 25 let, a zajistil si tak zvýhodněnou úhradu ve výši 11.400 korun za jednu megawatthodinu vyrobené solární energie. Výstavbu fotovoltaické elektrárny ale firma dokončila až v květnu 2011, kdy byly zvýhodněné bonusy pro daný typ elektrárny zrušeny.

Podvodem se podle policie obviněný muž pokusil získat pro společnost, v níž byl jednatelem, neoprávněný prospěch ve výši nejméně 53 milionů korun. Za roky 2011 a 2012 bylo už společnosti na základě vystavených faktur za vyrobenou energii vyplaceno 12 milionů korun. Společnost, kde měl obviněný muž padesátiprocentní podíl, způsobila podle kriminalistů škodu téměř devět milionů korun a pokusila se získat neoprávněný prospěch za období do roku 2030, kdy měla garantovanou výkupní cenu vyrobené elektřiny ve výši přesahující 41 milionů korun.

Obviněnému hrozí až desetileté vězení. Společnost s ručením omezeným může být mimo jiné zrušena, postižena peněžitým trestem, propadnutím majetku nebo zákazem činnosti.