Případ spadá do období ledna 1989, kdy se v centru Prahy uskutečnila série demonstrací proti komunistickému režimu známá jako Palachův týden. Příslušníci StB údajně chtěli od mladíka nátlakem vynutit svědectví potřebné k připravovanému procesu s Václavem Havlem kvůli svolávání lidí na nepovolenou demonstraci.

Bývalý důstojník StB Beran podle obžaloby mladíka při výslechu slovně napadal, vyhrožoval mu a bil jej obuškem po zádech, krku a do hlavy. Líbal byl jeho podřízeným. Výslech zapisoval do protokolu a nečinně přihlížel násilnému jednání nadřízeného.

Před soudem dnes vypovídal tehdejší disident Petr Placák, který byl sám obětí podobné represe. V červnu 1989 byl unesen třemi příslušníky StB při protestu v pražské Stromovce, kteří jej pak zbili v lesích na Rakovnicku. Soudy jim pravomocně uložily dva nepodmíněné a jeden podmíněný trest.

Placák před soudem uvedl, že znal z různých akcí napadeného mladíka i příslušníka StB Berana, kterému prý disidenti přezdívali "Číňaň". Muž příliš nevypovídal k podrobnostem napadení, o které spíše věděl z doslechu. Dále vypovídal také lékař, který napadeného mladíka před 25 lety ošetřoval. Na podrobnosti si ale nepamatoval a odkázal na lékařské dokumenty, které se zachovaly.

Napadený mladík u výslechu na StB vypověděl, že se demonstrace neúčastnil. Nakonec ale po nátlaku podepsal protokol, který tvrdil něco jiného. Jeho svědectví nakonec bylo pro StB zbytečné, protože u soudu s Havlem uvedl, že byla jeho výpověď vynucena násilím a nešla tak použít jako důkaz. Kabzan po mužích chce omluvu a 500.000 korun, hrozí jim také vězení kvůli ublížení na zdraví.

V souvislosti s děním kolem Palachova týdne byl na 2,5 roku vězení pravomocně odsouzen tehdejší tajemník pražských komunistů Miroslav Štěpán. Podle verdiktu zneužil pravomoc, když přikázal, aby byla proti demonstrantům použita vodní děla a granáty se slzotvorným plynem.

mar mal