Žaloby se týkají elektráren, které dostaly licenci před koncem roku 2010 a čerpají tak vyšší dotaci při prodeji vyráběné elektřiny. Od počátku roku 2011 se dotace podstatně snížila. Investoři proto usilovali o to, aby jim ERÚ povolení udělil do konce roku 2010.

Soud znovu zdůraznil, že ke zrušení rozhodnutí ERÚ by mohl přistoupit, pokud by měl k dispozici důkazy získané od policie, případně z rozsudků trestních soudů o tom, že byl spáchán trestný čin. Tyto důkazy by musely zásadně zpochybnit pravdivost podkladů, které měl pro udělení licence k dispozici ERÚ. Žaloby ale podle soudu v nyní posuzovaných případech na žádné takové skutečnosti nepoukazovaly.

Nejvyšší státní zastupitelství od roku 2011 podalo 22 správních žalob kvůli udělení licencí solárním elektrárnám. Z toho čtyři žaloby vzešly přímo z iniciativy zastupitelství, k dalším dostali žalobci podněty od nového vedení ERÚ. Žalobci dostali od ERÚ zhruba 120 až 140 podnětů, z toho NSZ podalo správní žaloby v 18 případech.

Krajský soud v Brně už zamítl několik Zemanových žalob. První se týkala sluneční elektrárny Stálky na Znojemsku, další elektrárny Jeníkov. Minulý týden naopak přišla o licenci z rozhodnutí soudu fotovoltaická elektrárna Tuchlovice na Kladensku. Důvodem byla scházející odborná způsobilost žadatele, a proto ERÚ neměl licenci vůbec vydat. Další případy soud zatím nerozhodl.