Od letošního září se přenesená daňová povinnost rozšíří o cukrovou řepu a od ledna 2016 bude platit při dodání nemovité věci plátci DPH.

"Česká republika nebyla oprávněna učinit výběr širší, než co ji ve směrnici povolila Evropská unie. Již jen tato skutečnost je důvodem toho, že do seznamu jsou zařazeny pouze ty produkty a zboží, které působí aktuální problém na celoevropské úrovni," upozornil ČTK advokát Ondřej Lichnovský.

Podle něj lze očekávat, že zavedení tohoto režimu bude mít na snížení podvodů jen zanedbatelný vliv. "Oblast podvodů je totiž specifická rychlým přizpůsobení se aktuálním podmínkám. Podvodným společnostem je ve výsledku jedno, jestli jim za účelem zkrácení daně pod rukama projde elektronika, šrot, či toaletní papír," uvedl.

Tzv. reverse charge se uplatní pouze u dodání služeb a zboží v hodnotě nad 100.000 korun, limit neplatí pro převod povolenek. "Jedná se o relativně malou částku na to, aby přilákala pozornost drobných prodejců nabízejících své produkty zejména na aukčních portálech," upozornil Lichnovský.

Opatření vychází z novely zákona o dani z přidané hodnoty, která začala platit od ledna letošního roku. Novela mimo jiné ponechala limit pro povinnou registraci k dani na milionu korun a od ledna 2016 zavádí kontrolní hlášení pro DPH, tedy soupisy daňových dokladů k jednotlivým položkám daňového přiznání.

Rozšíření režimu přenesené daňové povinnosti od 1. dubna:

- obiloviny a technické plodiny, včetně olejnatých semen a cukrové řepy,

- kovy, včetně drahých kovů, s určitými výjimkami,

- mobilní telefony,

- integrované obvody, jako jsou mikroprocesory a centrální procesorové jednotky a desky plošných spojů osazené těmito obvody, které jsou dodávány ve stavu před zabudováním do výrobků pro konečné uživatele,

- přenosná zařízení pro automatizované zpracování dat o hmotnosti nejvýše 10 kg sestávající nejméně z centrální procesorové jednotky, klávesnice a displeje,

- videoherní konzole.