"Karty, jejichž platnost končí po 31. březnu, si cestující budou muset vyměnit za nové," doplnil mluvčí. Od dubna do prosince půjde o zhruba 200.000 karet.

"Pokud dojde k tomu, že by cestující zakoupil kupon, nebo má kupon, jehož délka přesahuje platnost karty a požádá o novou kartu až po exspiraci původní karty, může dojít k problémům s přehráním původního kuponu na novou kartu a cestující může o kupon přijít," upozornil mluvčí. Podnik proto cestujícím doporučuje, aby o novou kartu požádali včas.

Prodloužení karet se od loňska týkalo více než 200.000 cestujících. Polovina z nich této možnosti využila, druhá nikoli. Podle mluvčího může jít o karty, které jejich držitelé nevyužívají, a zbytečně je tak blokují pro nové žadatele. Opencard si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu uživatelů.

Dopravní podnik může vydat jen tolik karet, ke kolika má koupené licence. Vzhledem k nevyjasněným vztahům s majitelem práv k projektu opencard, firmou eMoneyServices, další licence nekoupil. Výdej nových karet by se tak mohl zastavit už v polovině roku. Pražští radní proto nedávno schválili částečný návrat k papírovým kuponům. Lidé si tak mohou zvolit, zda budou cestovat na opencard nebo si vyzvednou papírovou průkazku a kupon.

Lednovým usnesením radní navíc zpoplatnili výdej nové karty, pro kterou si přijde cestující, jemuž uplynula doba platnosti opencard. Taková situace nastane poprvé letos, protože dosud si mohli všichni držitelé kartu zdarma prodloužit. Radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD), který usnesení do rady předkládal, ale dnes uvedl, že se zasadí za to, aby lidem stokorunový poplatek účtován nebyl. "V žádném případě nechci, aby se cestujících finančně dotkly tahanice kolem opencard," uvedl. Původně schválený poplatek prý měl pouze zamezit "plýtvání s licencemi", protože mnoho karet jejich držitelé nevyužívají.

Projekt opencard, který pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS), stál Prahu minimálně 1,35 miliardy korun. Je spojen s problematickými smlouvami. Deset minulých radních za TOP 09 a ODS a pět úředníků čelí kvůli projektu obvinění.