Za celý minulý rok slovenská ekonomika vykázala růst o 2,4 procenta po růstu o 1,4 procenta v roce 2013.

Růst slovenské ekonomiky podle tamního statistického úřadu táhla v posledním čtvrtletí domácí poptávka, a to investice, spotřeba domácností i spotřeba státu. Naopak tempo meziročního růstu exportu zpomalilo na pětileté minimum 0,3 procenta. Právě vývoz zboží a služeb v minulosti podporoval výkonnost slovenské ekonomiky.

Míra nezaměstnanosti v posledním čtvrtletí klesla na 12,6 procenta, dosáhla tak nejnižší úrovně od léta 2009. Z průzkumu statistického úřadu v domácnostech vyplývá, že ve sledovaném období se na 136.200 zvýšil počet lidí, kteří krátkodobě (méně než rok) pracovali v zahraničí nebo kteří pravidelně dojížděli do zaměstnaní do ciziny. Nejvíce z nich pracovalo v České republice a Rakousku.

Průměrná mzda na Slovensku v posledním čtvrtletí loňska vzrostla meziročně o 3,5 procenta na 918 eur (zhruba 25.200 Kč) a v průměru za celý rok dosáhla 858 eur. Vzhledem k tomu, že spotřebitelské ceny v zemi nerostly, stoupla i reálná mzda. To znamená, že Slováci si za svůj výdělek mohou koupit více zboží a služeb než v minulosti.

Slovenská centrální banka i ministerstvo financí ve svých posledních prognózách zvýšily odhad letošního tempa růstu HDP shodně na 2,9 procenta. Ekonomiku by měla podpořit domácí poptávka, zejména díky stagnaci spotřebitelských cen a díky růstu výdělků obyvatel, jakož i export zboží a služeb.