Podle scénáře cvičení způsobilo úplný výpadek dodávek elektřiny extrémní počasí, které po 10:00 způsobilo řetězení poruch v energetických soustavách. Pak by v Dukovanech naskakovaly záložní zdroje, které však během cvičení také simulovaně vypadly. "Proto bylo zapotřebí startovat ty superzáložní dieselgenerátory," řekl mluvčí.

Elektřinu Dukovany potřebují pro záložní a bezpečností systémy, které zajišťují chlazení aktivní zóny a bazénu s použitým palivem. Pomocí generátorů se dnes energetikům za půl hodiny podařilo obnovit napětí u tří ze čtyř jaderných bloků. Propojení s posledním blokem nevyšlo kvůli závadě na vypínači. Oživit zařízení tohoto bloku po 72 minutách pomohla dodávka proudu z vodní elektrárny Dalešice. Podle Bezděka cvičení prokázalo, že použití nových generátorů umožní zkrácení času potřebného pro obnovení napětí při blackoutu a jiných poruchách přenosové a distribuční sítě. Generátory dnes byly v provozu deset minut.

Každý z nových generátorů má výkon 3,2 megawattu, jistí vždy dva jaderné bloky. Při plném provozu by za hodinu spotřeboval 1574 litrů nafty. Před jejich nákupem už měly Dukovany 12 menších záložních generátorů. Pořízení dalších bylo součástí opatření, jejichž potřeba v Dukovanech vyplynula ze zátěžových testů po havárii elektrárny Fukušima. Na rozdíl od starších agregátů elektrárny jsou oba nové stroje větší a soběstačnější.

Cvičení s názvem Blackout se v Dukovanech koná pravidelně od léta 2006, kdy měla elektrárna nedostatek energie kvůli problémům v přenosové síti EU. Nejprve se scénář cvičení týkal jen části elektrárny. Letos podruhé energetici cvičně řešili situaci, při níž by se ztráta napájení týkala všech čtyř dukovanských bloků.