První blok bude letos odstaven na 60 dnů kvůli přípravám na vydání nové desetileté licence k jeho provozu. "Bude tam završen cyklus kontrol a získávání dat pro to, abychom doložili žádost SÚJB," uvedl Štěpanovský. Žádost o licenci musí firma ČEZ předložit Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) nejpozději do září; nynější licence na provoz u tohoto bloku vyprší s koncem roku. Licenci pro druhý blok má ČEZ do konce roku 2016 a u zbývajících dvou bloků současné povolení končí 31. prosince 2017.

ČEZ musí v žádosti o další licence prokázat, že elektrárna vyhovuje přísnějším požadavkům na bezpečnost nastaveným po havárii japonské elektrárny Fukušima. V Dukovanech kvůli tomu bylo potřeba uskutečnit kolem 50 různých technických úprav i organizačních změn, které vyplynuly ze zátěžových testů. "V roce 2015 celý ten program reálně ukončíme," uvedl ředitel. Mezi největší investice dokončované v tomto roce patří stavba odolnějších nižších věží pro chlazení bezpečnostních systémů.

Dukovany mají čtyři výrobní bloky. Reaktor v každém z nich musí být jednou ročně odstaven kvůli výměně části jaderného paliva a kvůli kontrolám. Letošní odstávky by měly trvat dohromady 138 dnů.

Elektrárna Dukovany pokrývá pětinu tuzemské spotřeby elektřiny. V provozu je letos 30. rokem a je tedy na hranici původně projektované životnosti. "My jsme přesvědčeni, že elektrárna má před sebou další budoucnost," řekl Štěpanovský. Prohlásil, že za svůj úkol považuje připravit Dukovany na dalších 20 let provozu. Do jejich modernizace podle jeho slov každoročně plyne jedna až 1,5 miliardy korun.

Během minulého roku bylo za 30 milionů korun rovněž kompletně přestavěno informační centrum elektrárny, které navštěvují hlavně školy. "Po dvaceti letech, kdy centrem prošlo více než půl milionu návštěvníků, už mělo to své za sebou, z pohledu technické stránky i z pohledu té výkladové," vysvětlil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Nová naučná expozice, která dnes byla slavnostně otevřena, přibližuje princip výroby jaderné energie pomocí moderních světelných a zvukových efektů.