Některé obchody hlásí rekordní prodeje, jiné naopak kvůli nejistotě ohledně dalšího vývoje kurzu rublu přerušily provoz. Internetový prodej v Rusku zastavila například americká společnost Apple, která vyrábí populární telefony iPhone a počítačové tablety iPad.

Britský výrobce luxusních vozů Jaguar Land Rover minimálně do pátku přerušil dodávky ruským prodejcům. "Pro výrobce i prodejce automobilů je v době měnové nestability z hlediska zisku výhodnější zastavit prodej a počkat, až se situace stabilizuje," řekl agentuře Reuters generální ředitel automobilového portálu Autodealer.ru Oleg Dackiv.

Jedna ze zákaznic nakupující v ruské prodejně IKEA upozornila, že ji současné problémy ruské ekonomiky připomínají situaci z roku 1998, kdy pád rublu vedl k uzavírání bank a ke ztrátě úspor obyvatelstva.

Rublu se dnes nicméně podařilo smazat velkou část ztrát z uplynulých dnů, a to díky opatřením ruské vlády a centrální banky. "Úřady konečně začaly vytvářet strategii pro omezení dopadů prudkého poklesu rublu na bankovní systém a ekonomiku," uvedl analytik Neil Shearing ze společnosti Capital Economics.

České firmy pád rublu většinou bezprostředně příliš nepocítily, řada z nich s ruskými partnery obchoduje v eurech nebo dolarech. Téměř všechny podniky ale mají obavy z budoucího vývoje a klesající kupní síly v Rusku. Výrobce automobilových tlumičů KYB Manufacturing Czech už na přelomu září a října zmrazil obchody s Ruskem. Závod v Pardubicích vyráběl pro ruský trh hlavně servisní díly, v tomto segmentu výroby šlo o pětinu produkce. V minulých dnech kvůli pádu rublu zcela zastavila prodej do Ruska největší česká textilní společnost Juta ze Dvora Králové nad Labem; letos přitom do Ruska vyvezla zboží za 240 milionů korun.