Darovat jídlo podle obdrženého seznamu budou moci zákazníci v téměř 90 velkých i menších městech Česka. Akci podpoří řetězce Tesco, Penny Market, Kaufland, Albert, Globus a síť drogerií dm. Darovat jídlo bude možné i elektronicky prostřednictvím serveru www.damejidlo.cz. Své výrobky věnuje také sedm velkých potravinářských firem. Akce potrvá od 08:00 do 20:00.

"Na sbírce bude spolupracovat zhruba 2000 dobrovolníků, což je dvojnásobek loňského počtu," uvedla Kalousová. Sbírka se podle ní snaží reagovat na skutečnost, že v Česku je 15 procent obyvatel ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením. Darované potraviny poputují k lidem v nouzi, jako jsou matky s dětmi, klienti azylových domů či postižení.

Podle ředitele České federace potravinových bank Fabrice Martina-Plichty přispívají výrobci či obchodníci v průběhu roku bankám především čerstvými výrobky. "Při Národní potravinové sbírce proto vítáme především trvanlivé výrobky, které málokdy dostáváme," řekl. Vítanými produkty jsou podle něj například těstoviny, rýže, mouka, olej či konzervy.

Podle posledního výzkumu společnosti Ipsos je do sbírky ochotno přispět 63 procent Čechů. Před rokem lidé věnovali 55,5 tuny jídla, 10,5 tuny přispěly firmy. "Já si myslím, že letos bychom mohli překonat 100 tun vybraných a darovaných potravin," podotkl Plichta.

Akci spolu s platformou Byznys pro společnost spoluorganizují Česká federace potravinových bank a Armáda spásy. Záštitu nad akcí letos převzal ministr zemědělství Marian Jurečka.

Potravinové banky jsou občanská sdružení, která shromažďují od dárců potravinové i zemědělské přebytky, potraviny před datem spotřeby či takové, které z jiných důvodů nemohou jít do běžného prodeje, protože mají poškozený obal či složení neodpovídající přesně informacím na obalu. Banky potraviny dále přerozdělují potřebným organizacím, které pomáhají lidem v nouzi.

Darovat potraviny potřebným by mohlo už letos v prosinci být pro výrobce a obchodníky v Česku jednodušší. Generální finanční ředitelství připravuje metodickou změnu, která má umožnit, aby základ daně z přidané hodnoty u potravin darovaných potravinové bance mohl být blízký nule či nulový. Informaci organizátorů sbírek dnes ČTK potvrdila mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Podle iniciativy Potraviny pomáhají bez DPH je v současné době darování potravin potřebným pro firmy finančně i organizačně nevýhodné. Společnosti musejí odvádět 15procentní DPH z původní prodejní ceny výrobků. Každou darovanou položku musí navíc uvést v darovací smlouvě. Stát dosud argumentoval právem Evropské unie, řada zemí EU však pro podobné případy uplatňuje výjimku a darované potraviny jsou od daně osvobozeny.