Index důvěry na listopad mírně stoupl o 0,1 bodu na 8,5 bodu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters v průměru očekávali, že hodnota indexu se sníží na osm bodů. Nejlepší odhad přitom počítal s poklesem na 8,3 bodu. V červenci index stoupl na 8,9 bodu, což byla nejvyšší hodnota za sedm a půl roku.

"Spotřebitelské klima v současné době uniklo dopadu hospodářského zpomalení, které je výsledkem různých mezinárodních krizí. Soukromá spotřeba může proto i nadále hrát přidělenou roli klíčového pilíře německé ekonomiky," uvedl analytik GfK Rolf Bürkl.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla o 0,2 procenta a poslední slabé údaje o průmyslové výrobě, zakázkách a obchodě způsobily, že ekonomové čekají ve třetím čtvrtletí malý nebo žádný růst. Německá vláda tento měsíc prudce snížila svůj odhad ekonomického růstu na letošní a příští rok kvůli krizím v zahraničí a mírnému globálnímu růstu, upozornila agentura Reuters.

GfK dodala, že index očekávaného vývoje příjmů v příštích 12 měsících vzrostl, stejně jako ochota Němců utrácet. Němci těží z vysoké zaměstnanosti, růstu mezd a mírné inflace.

"Očekává se, že tento pozitivní vývoj očekávání příjmů bude v nadcházejícím roce pokračovat," dodal Bürkl. Varoval však, že pokud mezinárodní krize eskalují, nebudou vůči tomu imunní ani Němci.