Souhrnný index nákupních manažerů (PMI) stoupl na 52,2 bodu ze zářijové úrovně 52,0 bodu. Ekonomové oslovení agenturou Reuters čekali naopak pokles na 51,7 bodu.

Souhrnný ukazatel zůstává od loňského července nad hranicí 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Ankety mezi nákupními manažery jsou prvním signálem ekonomického vývoje v příslušném měsíci.

Ukazatel cen produkce klesl na 47,1 bodu ze zářijových 48,5 bodu a dostal se na minimum od února 2010. Po zprávě z minulého týdne, podle níž inflace v eurozóně v září klesla na 0,3 procenta a dosáhla minima za pět let, je to další podnět ke zvýšení obav z deflace v zemích eura.

Index produkce posílil o 0,9 na 51,9 bodu. V dalších měsících ale může podle analytiků obnovit pokles, protože nové zakázky klesaly druhý měsíc za sebou a jejich ukazatel zůstal na 49,3 procenta.

Index firemních očekávání se propadl o více než tři body na 56,2 bodu. Ocitl se tak na nejnižší úrovni od loňského června.

Zlepšila se ale aktivita ve zpracovatelském průmyslu, jejíž index stoupl o 0,4 na 50,7 bodu. Rostla rovněž ekonomická aktivita v Německu, které je největší ekonomikou eurozóny. Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí utrpěla nečekaný pokles.