EBRD nyní spolupracuje na Ukrajině ve financování obchodu s osmi bankami, které svým klientům zprostředkovávají finance potřebné k dovozu a vývozu. Program obchodního financování EBRD podpořil dosud na Ukrajině transakce v hodnotě 1,5 miliardy eur (zhruba 41 miliard Kč) a v letošním roce byly vyřízeny smlouvy v částce přes 175 milionů eur.

“Pracujeme na zvýšení počtu bank, s nimiž zde spolupracujeme, a domníváme se, že Ukrajina se tento rok stane co do objemu transakcí největší zemí v programu financování obchodu," uvedl Putz ve sdělení EBRD. Dodal, že jeho instituce chce rozšířit záběr například na financování dovozu energeticky efektivních zařízení, jako jsou úsporné traktory nebo zařízení pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů.

EBRD bude letos na Ukrajině investovat zhruba jednu miliardu eur, řekl na dnešní konferenci v Kyjevě nový ředitel EBRD pro Ukrajinu, Moldavsko, Bělorusko a Kavkaz Francis Malige. EBRD dosud v zemi investovala 9,5 miliardy eur a na Ukrajině má nyní své druhé největší investiční portfolio.