Mládek zdůraznil, že jde o rychle se rozvíjející ekonomiku. Velvyslanec dokonce prezentoval graf a uvedl, že i bez započtení příjmů z těžby ropy jde o druhý nejrychleji ekonomicky rostoucí stát v letech 2001 až 2010. "Jsou zde velké příležitosti pro české podniky. Navíc funguje přímá letecká linka z Baku do Prahy," uvedl Mládek.

Obory, v nichž mohou čeští exportéři uspět, jsou energetika, dobývací technologie a technika, technologie pro zpracovatelský průmysl, doprava a dopravní stroje, zdravotnictví a potravinářství.

Pro Ázerbájdžán je klíčová těžba ropy, tvoří zhruba polovinu hrubého domácího produktu. Na rozdíl od jiných zemí tamějšího teritoria stát u Kaspického moře dokáže s těmito prostředky racionálně nakládat, tvrdí prezident Hospodářské komory pro styky se zeměmi SNS František Masopust. "Umí peníze využít na rozvoj, což je vidět na Baku, kde žije polovina obyvatel. Ázerbájdžán má také čitelnou legislativu a velmi dobře zná prostředí v okolních státech. Je tedy vynikajícím partnerem také pro proniknutí do třetích zemí," zmínil Masopust.