"Bankovní rada ČNB na svém zářijovém zasedání ponechá sazby na stávající úrovni a nebude hýbat ani s kursem koruny vůči euru proto, že nyní vyčkává," uvedl hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Centrální banka podle něj čeká na to, zda oživení české ekonomiky podstatněji zažehne inflační tlaky, a na to, jak se projeví nová sada opatření Evropské centrální banky, oznámená začátkem září.

ČNB podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška může ohledně vývoje sledovaných veličin vyjádřit své uspokojení. "Ekonomika roste vlivem domácí poptávky a inflace se zvyšuje hlavně v položkách, které měnová politika ovlivňuje. Pokud nedojde k výrazné eskalaci geopolitického napětí, nepředpokládám v tomto ani v příštím roce žádnou snahu ČNB o další uvolnění měnových podmínek oslabením kursu koruny," uvedl.

I podle hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka je měnová politika ČNB v horizontu nejbližších měsíců jasná. "Změny v měnové politice patrně přijdou až v roce 2016, kdy ČNB uvolní kurzový závazek a následně začne zvyšovat úrokové sazby," uvedl.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák se domnívá, že inflace se v nadcházejících měsících zatím nebude vracet k dvouprocentnímu inflačnímu cíli a zůstane nízká. "Pokud se podívám dále do roku 2015, nemohu vyloučit, že čeští centrální bankéři budou nakonec přinuceni měnovou politiku dále uvolnit," uvedl.

Jednání bankovní rady se ve čtvrtek zúčastní šest ze sedmi jejích členů. Na jednání nebude přítomen viceguvernér Vladimír Tomšík.