Pokles dodávek ruského plynu na Slovensko a do Polska začal minulý týden. Slovenské plynárny SPP tehdy zaznamenaly neplánované snížení dovozu suroviny o desetinu, propad v dodávkách se prohloubil tento týden a dnes dostala země v porovnání s objednaným objemem o asi 23 procent plynu méně.

Navzdory nižším dodávkám Slovensko podle Pavlise dostává více plynu, než země nyní potřebuje k pokrytí domácí spotřeby. "V současnosti i při omezených dodávkách plynu je SPP s to zásobovat domácnosti a podniky," řekl ministr. Dodal, že zpětné dodávky plynu z Česka a Rakouska by země aktivovala až v případě poklesu dovozu suroviny z Ruska o polovinu.

Slovenské zásobníky plynu jsou podle Pavlise naplněny na 99 procent své kapacity a v případě úplného zastavení dodávek plynu by zásoby vystačily na pokrytí pětiměsíční spotřeby Slovenska.

Pavlis uvedl, že ruský plynárenský koncern Gazprom zdůvodnil výpadky v dodávkách technickými potížemi. "Oficiální stanovisko je, že jde o technický problém dodávek plynu nejen pro Slovensko, ale pro celou Evropu," poznamenal Pavlis. Doplnil, že smlouva mezi SPP a Gazpromem počítá s kompenzacemi pro případ výpadku v dodávkách plynu.

Polský provozovatel plynovodů Gaz-System dnes podle agentury Reuters oznámil, že země dostává z východních směrů 19 až 20 milionů krychlových metrů zemního plynu denně. Je to prý o pětinu méně, než požaduje polská plynárenská společnost PGNiG.

Jediným dodavatelem zemního plynu z východu do Polska je největší ruský vývozce plynu Gazprom.

Zpětné toky plynu z Polska na Ukrajinu, která je teď kvůli sporům o cenu odříznuta od přímých dodávek plynu z Ruska, podle šéfa Gaz-Systemu Jana Chadama narušeny nebyly.