WTO odhaduje, že dohoda spočívající ve zmírnění celních a dalších bariér obchodu zvýší hodnotu globálního obchodu o jeden bilion dolarů na zhruba 23 bilionů dolarů (470 bilionů Kč) ročně. Během let by díky ní mělo vzniknout až 21 milionů pracovních míst, zejména v rozvojových zemích.

Indie byla loni zemi, která loňská jednání o dohodě nejvíce brzdila svými požadavky na ústupky u pravidel o postupném rušení subvencování potravin pro chudé. Nyní Dillí, kde se mezitím po volbách vyměnila vláda, sdělila, že dohodu zablokuje, pokud do konce letošního nevznikne definitivní dohoda o skladování a distribuci potravin, která se podle původního ujednání měla sjednat do roku 2017.

Indické ultimátum oživilo pochybnosti o budoucnosti WTO jako fóra pro sjednávání globálních obchodních dohod. Americký vyslanec u organizace Michael Punke prohlásil, že postoj Indie, kterou podpořily Kuba, Bolívie a Venezuela, může vykolejit celý pomalý proces liberalizace světového obchodu.

"Jsme mimořádně znechuceni tím, že malá hrstka členů této organizace je ochotna opustit své závazky z Bali a celou dohodu zničit," řekl Punke podle agentury Reuters. Pokud nynější dohoda neprojde, nebude moci WTO dospět ani k žádné další globální smlouvě, dodal. Konečný termín pro vyjednávání v Ženevě je do konce července.

Indii a její krajně levicové spojence vyzvaly k upuštění od dodatečných podmínek i země jako Nigérie, Pákistán a Thajsko. Tvrdá linie Indie rovněž vyvolala kritiku přední indické průmyslové skupiny a překvapila ty, kdo očekávali, že nová vláda premiéra Naréndry Módího globální dohodu bez problémů přijme. Módího vláda nastoupila se slibem radikálně omezit subvence a podpořit ochabující ekonomický růst zásadními změnami ekonomické politiky ve směru podpory podnikání a omezení rozbujelé státní byrokracie.

Dohoda WTO z Bali je mnohem je mnohem omezenější než dalekosáhlé návrhy katarského kola, které zkrachovaly v minulém desetiletí, což pozicí WTO silně otřáslo. Zároveň ale otevírá cestu k budoucímu širšímu ujednání.