Zahraniční půjčky Rusku se na konci března snížily na 209 miliard dolarů (4,3 bilionu Kč), což představuje pokles o sedm procent z částky 225 miliard dolarů na konci loňského prosince. Půjčky Ukrajině se pak snížily na 22 miliard dolarů, což je proti částce 25 miliard dolarů z prosince pokles o 12 procent.

Za poklesem hodnoty půjček z velké části stojí prudké znehodnocení ruského rublu a ukrajinské hřivny vůči americkému dolaru, což snížilo dolarovou hodnotu půjček vedených v domácích měnách, uvedla podle agentury Reuters BIS.

Pokles hodnoty úvěrů poskytnutých Rusku a Ukrajině je ale v kontrastu s výrazným nárůstem přeshraniční úvěrové aktivity bank ve stejném období. Za první tři měsíce roku stouplo přeshraniční poskytování úvěrů ze strany bank o 580 miliard dolarů. Bylo to nejvíce od konce roku 2011, a zároveň zvrat vzhledem k poklesu v úvěrování během loňského roku. Největší nárůst nastal u úvěrů pro vypůjčovatele v Číně.

Poskytování úvěrů přes hranice do rozvíjejících se evropských zemí naopak ve čtvrtletí počtvrté za sebou kleslo, nejvíce pak v Turecku a v Polsku.