V posledních třech měsících loňského roku ekonomika klesla o 2,3 procenta. Řecko neposkytuje údaje o HDP v mezičtvrtletním srovnání, napsala agentura Reuters.

"Velmi povzbuzující číslo, blíží se našemu odhadu -0,8 procenta," komentoval výsledky analytik aténské Eurobank Platon Monokrussos. Podle jeho propočtů by v mezičtvrtletním srovnání a podle sezonně upravených údajů mohl být výkon ekonomiky v rovnováze. "Při pohledu do budoucna předpokládáme přechod na pozitivní meziroční růst od třetího čtvrtletí a růst v rozmezí od 0,6 procenta po jedno procento za celý rok," dodal.

Hlavním důvodem poklesu ekonomiky byl propad spotřeby způsobený rekordní nezaměstnaností a snížením mezd a disponibilních příjmů. K tomu se přidal i prudký pokles investic. Nejnovější údaje však ukazují, že spotřeba a čistý vývoz rostou. Spotřeba se meziročně zvýšila o 0,8 procenta a vývoz stoupl o 5,4 procenta. Dovoz vzrostl o 2,2 procenta. Hrubé kapitálové investice však klesly o 7,9 procenta.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o úvěrovou pomoc. Celkem získalo 240 miliard eur (asi 6,6 bilionu Kč). Výměnou za to ale musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně, což prohloubilo hospodářskou recesi.

Mezinárodní věřitelé i vláda předpokládají, že Řecko se letos po šesti letech dostane z hospodářské recese, která je nejdelší od konce druhé světové války, a za celý rok ekonomika vzroste o 0,6 procenta. Ekonomiku mají podpořit investice, vývoz a turistika. Loni HDP klesl o 3,9 procenta.