"Pokud se tam (v institucích EU v Bruselu - pozn. ČTK) pohybujete, tak víte, že image ČR není dobrá. Pohlíží se na nás už trochu přes prsty. Každý náš projekt je ve srovnání s jinými zeměmi pod daleko větším drobnohledem," řekl ČTK na konferenci Eurofondy pro podniky 2014+ Osvald.

Zásadně ale odmítá rozšířený názor, že dotace vytváří v Česku korupční prostředí. "Všude se mluví a píše o tom, že dotace přináší korupci. Myslím si, že je to ale špatný pohled. Pokud někde dochází ke korupci, tak k tomu dochází z hlediska zadávání veřejných zakázek. K tomu by stejně docházelo, kdyby se jednalo o veřejné peníze a nebyly to dotace. Dotace rozhodně korupci nezpůsobují a není to tak, že kdyby nebyly dotace, tak by u nás nebyla korupce," tvrdí Osvald.

Podle něj si však většinu problémů způsobují Češi sami. "Základní problém je v zákonu o zadávání veřejných zakázek, který je daleko přísnější než jinde v Evropě. Starosty a další zadavatele často blokuje v tom, aby zakázku zadali správně. Ne proto, že by nechtěli, ale protože je to už příliš komplikované," tvrdí Osvald, podle nějž dnes nejde zadat zakázku tak, aby její zadavatel nebyl napadán a dehonestován.

"Řada starostů se teď bojí žádat o dotace, protože nechtějí vypisovat veřejnou soutěž. Nechtějí být kriminalizování," prohlásil Osvald, který zároveň působí jako zmocněnec plzeňského primátora pro záležitosti EU.

K dalším problémům, které by se podle Osvalda měly změnit, patří nemožnost odvolání proti rozhodnutí auditního orgánu či to, že český antimonopolní úřad není součástí takzvané implementační struktury. To znamená, že jeho nálezy nejsou z hlediska čerpání evropských dotací pro instituce EU nijak závazné.

Všechny úředníky a politiky, kteří se podílejí na finišující přípravě detailních podmínek čerpání dotací v novém programovém období, zástupce regionů v Bruselu vyzývá, aby tento pohled bruselských úředníků na ČR změnili. "Musíme ukázat, že jsme schopni ty peníze skutečně čerpat. Nejde ani tak o množství, ale aby ty projekty byly kvalitní a splňovaly stanovené cíle," přeje si Osvald.

Z pohledu čerpání evropských peněz je ČR nejhorší z celé EU. Loni nedočerpala až deset miliard korun. Letos hrozí, že ČR přijde o dalších 24 miliard korun. Ministerstvo pro místní rozvoj, které je koordinátorem dotačních programů, odhaduje, že celkem za končící programové období hrozí nedočerpání až 62,8 miliardy korun. Různými opatřeními se MMR nyní snaží, aby se tato částka snížila.

V období 2007 až 2013 mohlo Česko z Bruselu podle aktuálního kurzu získat přibližně 703,6 miliardy korun. Pro úspěšné čerpání musela ČR přidat navíc dalších 124 miliard korun z národních rozpočtů, protože Evropská unie financuje maximálně 85 procent výdajů a 15 procent je financováno z národních zdrojů. V nadcházejícím programovém období má ČR k dispozici necelých 22 miliard eur (594 miliard korun).

Výbor regionů založený v roce 1994 je poradním orgánem Evropské unie. Tvoří ho zástupci evropských regionálních a místních orgánů. Vyjadřuje stanoviska regionálních a místních samospráv k rozhodnutím, která se jich týkají. Jde například o regionální politiku, životní prostředí, kulturu, vzdělávání a dopravu. Výbor nemá rozhodovací pravomoc, má však velký neformální vliv. Sídlí ve stejné budově jako Evropský hospodářský a sociální výbor. ČR má ve Výboru regionů 12 zástupců, celkem jich je 344.