Podle nového bodového systému bude ke ztrátě řidičského průkazu stačit osm trestných bodů, zatímco v současnosti to je 18. Kvůli tomu se sníží hodnota trestných bodů, které zatím řidiči nasbírali, na polovinu.

Zároveň ale nová pravidla stanovují, že při absolvování kurzu v autoškole bude možné smazat jen jeden trestný bod, zatímco podle současných pravidel to v závislosti na typu školení byly až čtyři body. Na kurzy v autoškolách se navíc nebudou smět přihlašovat řidiči, kteří už nasbírali šest a více trestných bodů, v současnosti takové omezení platilo od 14 trestných bodů.

"Už několik měsíců vnímáme velkou poptávku po školeních pro řidiče," řekl časopisu Focus předseda saského sdružení instruktorů autoškol Andreas Grünewald. S blížícím se začátkem nového systému zájem ještě roste. Podle Grünewalda bude možné škrtnout body bodle starých pravidel ještě u těch řidičů, kteří zahájí školení 30. dubna.

Podle nového bodového systému budou trestné body udělovány při závažnějších přestupcích než dosud. Policie navíc bude moci udělit nanejvýš tři trestné body najednou. O půl roku se také prodlouží lhůta, po které se trestné body za přestupky automaticky odmažou, nově bude činit 30 měsíců. U bodů udělených za trestné činy zůstane promlčecí lhůta na dosavadních pěti letech, v případě zvlášť závažného trestného činu na deseti letech.

S úpravou bodového systému se také mění výše udělovaných pokut. Podle nových pravidel peněžité tresty za většinu dopravních přestupků zdvojnásobí.