Tauron svěřil zakázku na výstavbu bloku strojírenské společnosti Rafako a stavební firmě Mostostal Warszawa. Polský premiér Donald Tusk při slavnostním podpisu uvedl, že blok zajistí elektrickou energii 2,5 milionu domácnostem a poskytne zaměstnání zhruba 3000 horníkům. Výstavba vytvoří přes 2500 pracovních míst.

"Chceme zakládat naši energetiku na vlastních zdrojích, především na uhlí," řekl Tusk. Dodal, že během následujících šesti let dosáhnou investice do produkce elektřiny v Polsku 30 miliard zlotých.

Výstavba by měla trvat 59 měsíců a nový blok nahradí v Jaworznu zastaralý provoz. Podle polských činitelů by nový blok měl vyhovovat regulačním požadavkům EU a emitovat o 25 procent méně oxidu uhličitého než starší bloky. Tauron nyní provozuje devět uhelných bloků s celkovým výkonem 1,535 gigawattu.

Největší polská energetika PGE loni rozhodla o výstavbě velké uhelné elektrárny u Opole. Projekt dvou bloků po 900 megawattech za 11,6 miliardy zlotých má být dosud největším energetickým projektem v Polsku.