V předešlém tříměsíčním období do konce ledna dosahovala míra nezaměstnanosti 7,2 procenta. Analytici oslovení agenturou Reuters čekali, že během tří měsíců do února klesne na 7,1 procenta.

Dnešní data statistiků zároveň ukázala, že platy poprvé za čtyři roky rostly stejně rychle jako míra inflace. V období od prosince do února se průměrné mzdy zvýšily o 1,7 procenta. Index spotřebitelských cen v únoru rostl stejným tempem. V březnu podle úterních dat inflace zvolnila na čtyřleté minimum 1,6 procenta.

Data by mohla znamenat vzpruhu pro vládu premiéra Davida Camerona, která je terčem kritiky opozičních labouristů kvůli tomu, co labouristická strana nazývají krizí životní úrovně, napsala agentura Reuters.

Centrální banka původně v srpnu označila dosažení sedmiprocentní nezaměstnanosti za práh, na kterém by mohla uvažovat o zvýšení úrokových sazeb. Banka je nyní drží na úrovni půl procenta, což je historické minimum. Její činitelé ale mezitím zdůraznili, že nebudou s takovým krokem pospíchat. V únoru banka poukázala na to, že až nezaměstnanost klesne na sedm procent, bude při uvažování o zpřísnění měnové politiky přihlížet k tomu, jaké jsou volné kapacity v ekonomice.