Nejnovější meziroční tempo růstu je nejpomalejší od třetího čtvrtletí 2012. Podle všeho je ale nadále dostatečně solidní, aby stačilo čínským politikům, napsala AP. Peking se po raketové expanzi v minulém desetiletí snaží přeorientovat ekonomiku z modelu, kdy růst pohání investice, na model s větším důrazem na domácí poptávku. Země nedávno oznámila několik opatření menšího rozsahu jako snížení daní pro malé podniky a urychlení výstavby železnic, aby se pokusila udržet tempo růstu v blízkosti cílové úrovně 7,5 procenta. Velké podpůrné kroky proti krátkodobým poklesům tempa růstu ale čínští činitelé vylučují.

"Političtí činitelé podle všeho se současným tempem růstu nemají problémy," uvedl podle Reuters Julian Evans-Pritchard ze společnosti Capital Economics v Singapuru. "Nemyslím si, že se chystají oznámit nějaká další zásadní opatření na podporu růstu," uvedl také.

Analytici v průzkumu Reuters předpokládali, že meziroční tempo růstu za první tři měsíce roku dosáhne 7,3 procenta. V mezičtvrtletním srovnání zpomalil růst čínského hrubého domácího produktu na 1,4 procenta oproti růstu o 1,8 procenta v předešlém čtvrtletí.

Někteří analytici se domnívají, že čínská ekonomika bude ztrácet na síle do poloviny roku.

U dalších dat zveřejněných dnes společně s HDP překonal odhady jen vývoj maloobchodních tržeb, které se v březnu zvýšily o 12,2 procenta oproti stejnému období loňského roku, a byly tak o jednu desetinu procentního bodu nad očekáváním. Čínská průmyslová výroba stoupla v březnu o 8,8 procenta ve srovnání s předchozím rokem. Podle průzkumu agentury Reuters se předpokládal devítiprocentní růst. Investice do dlouhodobého majetku, které se chápou jako ukazatel kapitálových výdajů, vzrostly v období od ledna do dubna meziročně o 17,6 procenta. Odhady ale počítaly se zvýšením o 18,1 procenta.