"Bohužel stále nepřichází žádná známka změny trendu v poskytování úvěrů podnikům v eurozóně, což zvyšuje tlak na ECB," uvedl analytik Howard Archer ze společnosti IHS Economics. "Banky se zřejmě domnívají, že hospodářská situace a vyhlídky v řadě zemí eurozóny jsou stále spojeny s nejistými a rizikovými podmínkami pro poskytování úvěrů, ačkoli eurozóna od druhého čtvrtletí vykazuje mírný hospodářský růst," dodal.

ECB již v rámci snahy o podporu poskytování úvěrů snížila svou základní úrokovou sazbu na rekordní minimum, napumpovala do finančního systému mimořádnou hotovost a představila program umožňující nákupy státních dluhopisů. Příznivé důsledky těchto kroků se však po eurozóně šíří nerovnoměrně. Pouze pět členských zemí v listopadu vykázalo nárůst objemu bankovních půjček pro podniky. Nejprudší pokles zaznamenalo Španělsko, a to o 13,5 procenta.

Podle agentury Reuters není pravděpodobné, že by ECB na svém zasedání v příštím týdnu spustila nová opatření. Šéf ECB Mario Draghi tento týden uvedl, že nevidí naléhavou potřebu dále snížit hlavní úrokovou sazbu v eurozóně, ani žádné známky hrozby deflace, tedy poklesu spotřebitelských cen.