Na firmě Hennlich, která vyrábí komponenty a zařízení pro průmysl, porota podle jejího člena Michala Šafránka ocenila přístup k zaměstnancům a společenskou odpovědnost. "Letos jsme založili dětský klub pro děti zaměstnanců," uvedl PR manažer firmy Martin Jonáš. Firma patří s přibližně 200 zaměstnanci k významným zaměstnavatelům na Litoměřicku, zaměstnává lidi i na částečný úvazek, pořádá pro zaměstnance ples a pro jejich děti vánoční divadlo. Areál vytápí ekologickými tepelnými čerpadly. Proto ji porota vybrala i jako Odpovědnou firmu Ústeckého kraje.

Vloni získala společnost druhé místo mezi firmami v kraji. V roce 2012 měla tržby 658 milionů korun. Firma vznikla v roce 1922 v Duchcově na Teplicku. Jejího majitele Hermanna Hennlicha sice Češi po válce ze země odsunuli, v Rakousku ale podnikal dál a po pádu socialistického bloku se firma řízená jeho potomky do Čech vrátila.

Na druhém místě mezi firmami skončila společnost Hit Office vyrábějící kancelářské potřeby. V teplickém závodě vyrábí šanony a pořadače, v Bělé pod Bezdězem papírové nádobí. Společnost se 130 zaměstnanci vyváží více než polovinu produkce do zahraničí. Na třetím místě se umístila firma Redducio z Proboštova na Teplicku, která poskytuje licenci a dodává zboží pro obchody se zdravou výživou a poradenstvím Natur House.

Živnostníkem roku se stal František Dlask z Varnsdorfu na Děčínsku. Jeho výrobky získaly certifikát Regionální produkt Českosaského Švýcarska a vloni se stal Dlaskův větrník Regionální potravinou Ústeckého kraje. "Podnikat v oblasti Šluknovského výběžku, kde není kupní síla tak silná, jistě není snadné," řekla novinářům členka poroty Lenka Špringrová. Druhé místo získala Miroslava Formánková z Ústí nad Labem, která provozuje oční optiku, třetí Ladislav Hruška z Arnultic na Děčínsku, který má firmu zabývající se kovotlačitelstvím, vyrábí například urny.