Zahradní domky na nářadí nebo k posezení v nevlídném počasí se většinou nabízejí v hobbymarketech již hotové. Jejich nevýhodou je kromě poměrně vysoké ceny i to, že jejich rozměry a vzhled jsou dané a nemůžete je přizpůsobit vlastním potřebám.

Na trhu ale existují stavebnicové systémy, díky kterým si takový domek, ale třeba i boudu pro psa nebo dětský domeček postavíte sami za pár hodin a tak, jak chcete. To je příklad stavebnice Hracon s unikátním spojovacím systémem. Stačí si rozvrhnout rozměry a podobu domku, objednat si díly a můžete začít stavět:

10 kroků, jak si postavit pergolu

10 kroků, jak si postavit pergolu

Proč si v létě neposedět v příjemném stínu pergoly a užívat si pohody? S její stavbou můžete začít už teď a my vám poradíme, jak na to.celý článek

Ozdobte si zahradu dřevěnou terasou! Jak na to?

Ozdobte si zahradu dřevěnou terasou! Jak na to?

Terasa je to pravé místo, kde si můžete odpočinout, posedět s přáteli, pohodlně grilovat. Někdo dává přednost terase kamenné, daleko příjemněji ale…celý článek

5 kroků, jak na to

Zahradní domek - základy
Autor: Rollpa
1) Nejlépe se domek staví na lehkou, vyzrálou betonovou desku. Můžete však také sestavit trámkovou základovou konstrukci. Tu ale před stavbou nejprve ošetřete vhodným nátěrem.

2) Na betonovém základu nebo dřevěné konstrukci si dobře si vyměřte půdorys budoucího domku a označte první roh.

Zahradní domek montáž 1
Autor: Rollpa
Tam na hmoždinky pevnými vruty připevněte první rohové kování. Z hranolů, ve kterých jsou již označeny díry pro šrouby, postavíte první hranolovou stojinu s připravenými rohovými drážkami pro palubky. Vodorovné rohové spodní trámky přišroubujte na spodní průběžné kování a vedle nich postavte další stojiny.

Zahradní domek montáž 2
Autor: Rollpa
3) Do připravených drážek začněte vkládat (zasouvat) připravené palubky. Aby byly dokonale svisle sesazeny, je třeba na ně průběžně poklepávat gumovou paličkou. Nejlépe přes odřezky palubek, aby se nepoškodilo pero palubky.

4) Pokračuje se stejným způsobem kolem dokola a v horní části se použije stejné kování, jako dole.

Zahradní domek montáž 4
Autor: Rollpa
5) K hornímu rámu z hranolů do předem připravených otvorů přišroubujte nosnou konstrukci střechy a na ní se položte a přišroubujte střešní OSB desky. I ty mají pero a drážku. Na tyto desky připevněte plechové obvodové díly střechy a posléze i střešní krytinu. Nakonec vložte již předpřipravený rám na dveře, které pak přišroubujte do kovových hmoždinek přes ocelové panty.

Podobným způsobem postavíte i menší objekty, jako je třeba psí bouda nebo dětský domeček.

Psí bouda ze stavebnice
Autor: Rollpa
Ze stavebnice můžete postavit i psí boudu.

CENY: konstrukční obvodový rám s palubkami 205 x 100 cm (bez nátěru): cca 1.100,-Kč, konstrukční rám s palubkami 205 x 100 cm a dvoukřídlým oknem (bez nátěru): cca 2.700,-Kč, konstrukční rám s palubkami 205 x 100 cm a palubkovými dveřmi (bez nátěru): cca 5.100,-Kč,  1 kování rohové ošetřené vypalovaným práškovým plastem: cca 220,-Kč, 1 kování průběžné ošetřené vypalovaným práškovým plastem: cca 150,- Kč (ceny jsou bez DPH).

Zdroj: www.rollpa.cz