Disky DTD vydrží v běžných podmínkách minimálně 160 let. Jsou přitom odolné vůči světlu, UV záření, vlhku, vysokým teplotám, magnetismu i radiaci. „Déle už vydrží uchovat data jen šutr, do kterého vytesáte nějaké značky,“ říká s nadsázkou výrobní ředitel firmy Radomír Starý.

Za kvalitu se trochu připlatí

Funkční až 100 let mohou být i běžná CD a DVD. Má to ale jeden velký háček. Musí se uchovávat ve sterilním prostředí s konstantní teplotou a vlhkostí. V běžných podmínkách vydrží klasické nosiče zhruba 20 let, když má člověk štěstí. Na přímém slunečním záření a ve třicetistupňových vedrech pak vydrží jen několik týdnů.

Na archivaci tedy nejsou vhodná, na rozdíl od DTD disků, které jsou k tomuto účelu přímo stavěné a klidně snesou i vedra a dlouhodobé působení slunečních paprsků. Člověk si však za jejich nákup musí připlatit. Jeden Data Tresor Disc totiž stojí 119 korun, což je zhruba desetkrát vyšší cena než u standardních nosičů. DTD má jinak kapacitu shodnou s DVD, tedy 4,7 GB.

Výroba trvá dvakrát déle

DTD vzniká na první pohled stejně jako klasické DVD. Výroba také začíná u vstřikovacího lisu. Ten pracuje s umělou hmotou zvanou polykarbonát, kterou při vysokých teplotách vytvaruje do známého kotoučovitého tvaru.

„Základní rozdíl oproti klasické výrobě spočívá v tom, že u DTD mám plastikářskou formu na daleko vyšších teplotách, než je běžné. Tím pádem musím déle chladit a celý proces je dejme tomu dvakrát pomalejší než u standardní výroby DVD,“ vysvětluje Starý.

Fotogalerie
5 fotografií

Disk se během stárnutí nezkroutí

Každý disk je složen ze dvou vrstev. Nejprve vzniká spodní vrstva, která později nese datovou vrstvu. Podmínky pro její vylisování jsou velmi přísné. Na povrchu vyráběného disku musí být například rovnoměrná teplota a vlhkost. Možné odchylky musí být minimální. Co se týče vrchní vrstvy DTD, tak i když není tolik důležitá jako ta spodní, vyrábí se za stejně přísných podmínek.

Obě části se pak slepí speciálním lepidlem. Opět s maximální přesností a rovnoměrným rozetřením lepidla. „U běžné výroby je hlídání vlhkosti na procento nebo teploty na desetinu stupně Celsia nepodstatná záležitost,“ doplňuje Starý. Výroba za přísných podmínek zaručí, že se disk stárnutím nezkroutí. U běžných nosičů je zkroucení v průběhu let častým jevem a disk se pak stává nečitelným.

Nejdůležitější část DTD? Keramická vrstva!

Mezi dvě vrstvy, ze kterých je DVD disk vyrobený, patří ještě nejdůležitější část – velmi tenká vrstva materiálu, která je vyrobená z různých kovů. Jaké kovy to jsou, však ví jen pár lidí. Jedná se totiž o přísně střežené výrobní tajemství české firmy. „Tento materiál se neshoduje naprosto v ničem s materiály použitými na výrobu klasických nosičů. Jedná se o kovy a polokovy, které svým způsobem naprašování tvoří v jednotlivých vrstvách například keramiku. Ale to už vám prozrazuji moc,“ nastiňuje Starý.

Keramická vrstva disku je přitom světově unikátní. „Konkurenci nemáme. Nevím o nikom jiném na světě, kdo by podobným způsobem CD či DVD vyráběl,“ dodává. K nastříkání vrstvy keramického materiálu slouží speciální zařízení vyrobené na zakázku, které českou firmu přišlo na zhruba 30 milionů korun. Celá výrobní linka na speciální odolné disky pak vyšla na necelých 100 milionů korun.

Jiné možnosti uchovávání dat

 

Výdrž          Cena za 1 GB

Pevný disk 10 let            1,5 Kč

Flash paměť 10 let          37,5 Kč

DVD 10–20 let       2,1 Kč

Blu-ray 30–50 let        3,2 Kč

DTD 160 let         25,3 Kč